Kategorier
Bergvärme

Bergvärme i Stockholm för miljövänlig uppvärmning

Du bor i en stor villa och tycker att dina kostnader för uppvärmning börjar knapra allt mer av din ekonomi. Undersök om bergvärme i Stockholm är en lösning. 

Ditt hus strax norr om Stockholm byggdes i början av 1970-talet. Huset är stort och värms upp med direktverkande el. Den metoden för uppvärmning var av högsta mode för femtio år sedan. Det fanns ett överskott på el och ingen brydde sig om ifall den producerades med hjälp av kärnkraft, fossila bränslen eller vattenkraft.

Under de senaste åren har mycket hänt som påverkar kostnaderna för elektricitet. Att producera el i kolkraftverk är ifrågasatt och dessutom har flera reaktorer vid kärnkraftverk lagts i malpåse för evig tid. Många anser att prissättningen för el är egendomligt styrd av EU-regler. Som privatperson får du finna dig i verkligheten men du har rätt att åtgärda ditt eget uppvärmningssystem. 

Bergvärme i Stockholm sparar pengar

Vid en årlig kvartersfest beklagar du dig över dina uppvärmningskostnader. “Men varför gör du inte som jag och installerar bergvärme?”, undrar en granne. “Det är visserligen en stor investering men på sikt lönar det sig och dessutom är det klimatsmart”. 

Dagen efter festen kontaktar du en firma som installerar bergvärme i Stockholm. Efter någon dag får du besök av en representant från firman. “Det går alldeles utmärkt att borra för bergvärme på din tomt”, förklarar han. “Vi har ju installerat samma system hos din granne och vad jag förstår är han mycket nöjd efter det att han installerat ett vattenburet system med golvvärme”.