Kategorier
Fastighet

Vad man kan förvänta sig av en besiktningsman i Stockholm

Den som ska köpa hus i huvudstaden kan komma att behöva nyttja en besiktningsman. Men vad kan en besiktningsman i Stockholm hjälpa till med egentligen?

Det kan vara klurigt att köpa hus. Först och främst måste man oftast få lånelöfte hos banken. När väl detta är i hamn gäller det att hitta ett hus man tycker om och som om inte det var nog ska man dessutom vinna budgivningen om det finns flera intressenter på huset. Efter detta väntar oftast också en besiktning av huset. 

För att få till en besiktning av ett hus i Sveriges vackra huvudstad kan man komma att behöva en besiktningsman i Stockholm med lång erfarenhet. Någon som vet vad hen pratar om och har besiktigat ett och annat hus i sina dagar. Just besiktningen av ett hus kan nämligen vara väldigt avgörande för köpet. 

Så jobbar en besiktningsman i Stockholm

De flesta som anlitar en besiktningsman i Stockholm med lång erfarenhet beställer en okulär besiktning av sitt nyköpta hus. I klartext betyder detta att besiktningsmannen har skyldighet att berätta om alla eventuella fel och skador hen kan se med blotta ögat i huset. Vad som gömmer sig i väggar och liknande kan besiktningsmannen inte berätta. 

En besiktning görs för att den nye ägaren ska vara välinformerad kring vilket skick huset den köpt är i. Skulle besiktningsmannen hitta stora fel på huset kan köparen häva köpet och få sin handpenning tillbaka. I alla fall om det funnits en överenskommelse om att en besiktning skall göras innan köpet går i lås. 

Fler fördelar med en bra besiktningsman i Stockholm

En besiktningsman i Stockholm med lång erfarenhet kan också råda köpare att omförhandla det överenskomna priset på huset, istället för att häva köpet. Detta kan bli aktuellt om besiktningsmannen hittar fel på huset som behöver åtgärdas direkt och som kommer att kosta mycket pengar. 

Om besiktningsmannen hittar stora fuktskador i ett badrum som den tidigare ägaren inte känt till kan detta vara grund för en förhandling om priset. Renovera badrum kostar mycket men då fuktskador kan förstöra huset i grunden är det viktigt att åtgärda dem.